Menneitä Keisarijunia
KEISARIJUNA 2024
Toukokuussa Keisarijuna ajoi Vartiuksen raja-asemalle Kuhmoon. Matkan varrella vierailtiin Talvivaaran ja Lahnaslammen radoilla.
Junassa oli kolme lättähattuvaunua, joista yksi varustetaan bilekäyttöön.
Pikkujoulujuna 2023
Marraskuussa käytiin Tka7:n vetämällä Eipt-vaunulla Raisiossa, josta palatessa poikettiin Turkuhallin seisakkeella ja Turun satamassa.
Pikkujoulujuna on toistaiseksi ainoa Keisarijuna, jossa ainoat matkustajat olivat RVS (Visa) ja Keisari (Miitre). Lisäksi veturin puolelta löytyi kuljettajamme Marko Höyryveturimatkat 1009 Oy:ltä sekä tähystäjä Miro.
Matkan tarkoituksena oli nauttia sinisen pikajunavaunun nostalgisesta tunnelmasta ja samalla matkustaa Raision ratapihalle ja sieltä harvinaisesti Turkuhallin seisakkeelle. Turkuhallin seisake on sikäli hieno kohde, että edellinen matkustajajuna ennen Pikkujoulujunaa kävi siellä vuonna 2014.
Turkuhallilta matkamme jatkui vielä Turun henkilösatamaan, kunnes sieltä palasimme Turun asemalle Logomon laituriin raiteelle 17.
TILAUSJUNA VAASAAN 2023
Huhtikuussa Keisarijuna kulki Jyväskylästä Vaasaan Keitele-museon operoimana. Kaksipäiväisessä junassa oli mm. Rk-ravintolavaunu.
Kolmas Keisarijuna juhlisti niin ensimmäisen ravintolavaunun kuin oman tarjoiluhenkilökunnankin osallistumista matkalle. Junan järjesti aiemmista poiketen suolahtelainen Keitele-Museo, ja kalustona oli sininen pikajunavaunu, Rk-sarjan vanha ravintolavaunu sekä Tka7-veturi.
Keisarijunan matkakohteena oli Vaasan sataman eli Vaskiluodon raide Vaasassa. Sinne päädyttiin toki monen hienon pysähdyksen kautta, sillä matka alkoi Jyväskylästä. Hienoimmat kohteet matkalla olivat Koskensaaren kiviholvisilta Petäjävedellä sekä Valkeajärven harvinainen platformskjul-tyyppinen seisakerakennus.
Kahden päivän matka alkoi klo 11.00 Jyväskylästä lauantaina 22.4.2023. Vaasassa oltiin kello 18.45. Seuraavana päivänä aamukahdeksalta alkoi Vaskiluodon radan seikkailu, ja takaisin Jyväskylään saavuttiin viiden jälkeen illalla.
Matkalla oli ensimmäistä kertaa mukana Tiktokista tuttu matkailuvaikuttaja @karpalo_official ja matka oli vaihteeksi normaalia enemmän elämysmatka. Rautatiekohteitakin ehti tosin bongata, ja harrastajien erityinen "treat" oli varhain aamulla toteutettu käynti Vaskiluodon radalla Vaasassa.
LÄTÄLLÄ ÄMMÄNSAAREEN 2022
Pääsiäisenä ajettiin Keisarijuna Oulusta Ämmänsaareen PoRhan lättähatulla. Silloin rata oli vielä lähes vanhassa asussaan. Ämmänsaaren liikenne loppui syksyllä 2023.
Matkamme alkoi Oulusta aikaisin aamulla 16. huhtikuuta 2022. Olimme saapuneet yöjunalla Turun porukalla asemalle, ja odotimme muiden matkalaisten kerääntyvän paikalle. Kolmesta sinisestä Lättähattu-kiskobussista koostuva junamme veisi meidät Kainuun kaukaisimmalle pussiraiteelle, Suomussalmelle.
Matkan aikana kuljimme lumisen Kainuun läpi pysähdelen asemilla ja rautatiesilloilla. Retken päätarkoitus oli käydä suljettavalla Pesiökylä-Ämmänsaari-radalla ennen sen sulkemista, ja junamme jäikin yhdeksi viimeisistä henkilöjunista Ämmänsaaressa. Ämmänsaaren lisäksi tutustuimme kahden päivän aikana Hyrynsalmen asemaan ja harvinaisiin tasoristeyksiin. Tulipa Suomussalmen yöelämäkin lyhyesti koettua!
Erona edellisvuoden Keisarijunaan tämä juna oli vahvasti rautatiepainotteinen, mikä näkyi esimerkiksi siinä ettei bilevaunua ollut mukana ja siinä että kuvausajoja ja -pysähdyksiä toteutettiin paljon. Lisäksi ensimmäistä kertaa drone seurasi junaa sen liikkuessa niin, että kuvaajamme Jani operoi dronea junan ohjaamosta käsin.
TTV-BILEJUNA OULUSTA IISALMEEN 2021
Kaikkien aikojen ensimmäinen Keisarijuna toteutettiin syyskuussa 2021 Miitren 30-vuotispäivillä, jolloin ajettiin Pohjois-Suomen rautatieharrastajien lättähatulla kierros Ylivieskan, Iisalmen ja Kajaanin kautta. Matkalla käytiin Otanmäessä ja Lamminniemen teollisuusradalla. Junassa oli bilevaununa Ttv 6, joka liikkui ensimmäistä kertaa museoliikenteessä.
Ensimmäinen Keisarijuna jäi historiaan sen ollessa ensimmäinen kerta, kun Ttv-radantarkastusvaunu liikkui rataverkolla muissa tehtävissä kuin radantarkastuksessa. Vaunu oli nimittäin valjastettu Keisarijunan bilevaunuksi rakentamalla sinne äänentoisto, baaritiski ja löhöilyosasto. Alun perin tätä vaunua käytettiin sähköradankorjausvaununa, kunnes aktiiviaikojen jälkeen se päätyi Pohjois-Suomen rautatieharrastajien vaunukokoelmaan.
Legendaariset rengasreitit herätettiin tavallaan eloon, kun Keisarijuna kulki yhtenäisen matkan Oulusta Ylivieskan ja Iisalmen sekä parin teollisuusraiteen kautta Ouluun. Rengasreitit olivat Vr:n mainostempaus takavuosina, ja niissä mainostettiin yhtenäisiä reittejä, jotka muodostivat renkaan eri ratojen avulla. Keisarijunamme rengasreittiin kuului käväisy Otanmäen ja Lamminniemen tehdasraiteilla Kajaanissa.
Matkalla oli eniten luksusta tähän asti, kun Iisalmen lounastauko toteutettiin matkavieraille varatussa Raatihuoneen ravintolassa ja seuruetta viihdytti Sibelius-akatemian soittajaduo selloineen ja huiluineen. Lisäksi osa vieraista nautti matkaa edeltävänä iltana upeasta illallisesta Uleåborg 1881:ssä Oulussa!
Reissuvideot
2021
2022
2023